Ovocné stromy zdobí téměř každou zahradu či zahrádku. Právě jsme v období vhodném pro řez jádrovin – zejména jabloně a hrušně. Ty upravujeme v době vegetačního klidu. Řez je v zásadě nutný u každého stromu. Pomocí citlivého a opakovaného řezu docílíme u stromu nalezení rovnováhy a tím ideální růst, úrodu a zabráníme předčasnému stárnutí stromu. Na základní úrovni rozlišujeme u mladých stromů výchovný řez a u starších harmonizující či omlazující.
Ke každému stromu je potřeba přistoupit individuálně, je to jako s lidmi. Mějme na paměti, že strom je živý a řez je velký zákrok do jeho organismu. Omlazující řez je potřeba provést s ohledem na kondici daného stromu a zachovat zákonitosti správného řezu tak, aby byl podpořen jeho růst a nedošlo naopak k útlumu a odčerpání příliš mnoho energie, což se může stát právě u nevhodného zákroku. U starých, dlouhou dobu neošetřovaných, stromů může být nutností rozložit omlazující proces i do několika let.
Jestli si nejste jisti odborností zásahu, který byste svým stromům poskytli vy, neváhejte nás oslovit.
Právě včera jsme se zabývali omlazovacím řezem jabloní v sadu, které nebyly ošetřeny cca 5 let.
První obrázek ukazuje jabloň před omlazujícím řezem, druhý po řezu.
Dobrý den, potřebovali bychom prorezat třešeň. Kdy je vhodné vás kontaktovat? Lze to i v létě po ocesani stromu? Jaká je cena? Likvidujete a odvezete i odrezane větve?
Děkuji za odpoved,
Alena Kolarikova
Kolarikovaal@seznam.cz